piątek, 15 czerwca 2018

Kompot z rabarbaru i truskawek


Rabarbar to smak mojego dzieciństwa. Rósł u nas na działce i Mama robiła z niego ciasto i kompot - obydwie rzeczy uwielbiałam. Teraz mieszkając we Wrocławiu i mając mnóstwo warzywniaków wokół siebie - kupiłam sobie rabarbar i truskawki i postanowiłam zrobić soboe kompot sama. 


Składniki:
4-5 pokażdych łodyg rabarbaru
ok. 20 dużych, słodkich truskawek
4-5 łyżki cukru
ok. 2.5 litra wody

Jak zrobić?
1.Rabarbar umyć, zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki.
2.Truskawki umyć i odszypułkować. 
3.Wrzucić wszystkie składniki do garmka i gotować na małym gazie przez około 1 godzinę.
4.Owoce można zjeść lub wyrzucić
5.Podawać schłodzony

Cukru na początku warto dać mniej i dopiero później dosłodzić według własnych preferencji (i słodkości truskawek). 


1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz :)