piątek, 17 kwietnia 2015

Kawa imbirowa


Ostatnio z mojej lodówce zawsze znajduje się imbir, z powodu swoich właściwości - rozgrzewających, przeciwobrzękowych, odchudzających i wielu innych. Tak więc w ramach eksperymentu postanowiłam zrobić... kawę imbirową;)



Składniki
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
ok.200 ml wody
ok.50 ml mleka
2 plasterki imbiru
(łącznie około 8-10 mm z korzenia)
cukier do smaku

Jak przygotować?
Imbir pokroić w mniejsze kawałki - na około 6-8 kawałków. Wrzucić do garnuszka razem z wodą. Dodać ewentualnie cukier (ale nie jest to konieczne). Podgrzać wodę z imbirem na małym ogniu - doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę (około 5-7 minut). Imbir wyjąć z garnuszka, wodę przelać do kubka, wsypać kawę i uzupełnić mlekiem i gotowe!

5 komentarzy:

  1. Nie przepadam za imbirem, ale przyznam się, że mnie zaciekawiłaś. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam do tej pory imbiru. Ostatnio od paru tygodni ciągnie mi się paskudne przeziębienie. Ktoś mi poradził, by pić herbatę z imbirem. No i jak mnie ruszyło!!! Boże! Trzy razy wypiłam (w ciągu trzech dni) i dałam spokój, bo chyba przesadziłam z dawką. Przy imbirze czosnek się chowa (ze swoją mocą). Odczekam dzień, dwa i wróce do tej herbaty z imbirem. Zameirzam też zrobić sobie imbir kandyzowany. Podobno rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię kawy, ale zastanawiam się nad dodaniem imbiru do herbaty. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)