piątek, 20 marca 2015

Kawa pomarańczowa.


Ostatnio naprawdę dużo eksperymentuję w kuchni;)
Owocem takich eksperymentów jest kawa pomarańczowa.



Składniki na kawę
ok.200 ml ulubionej kawy
ok.50 ml mleka
2 łyżki syropu pomarańczowego
bita śmietana i cynamon do przyozdobienia

Jak wykonać?
Syrop wlać na dno kubka, dolać kawy oraz mleka, wierzch przyozdobić bitą śmietaną oraz cynamonem;) 
Kawa nie wymaga słodzenia, bo syrop jest wystarczająco słodki;)


Syrop oczywiście może być kupny, ale po co, skoro można go zrobić samemu?;)

Jak wykonać syrop?
Składniki
4 duże i soczyste pomarańcze
pół szklanki wody
1/4 szklanki cukru
(najlepiej brązowego) można dać nawet mniej
szczypta cynamonu

Wykonanie
Pomarańcze obrać i przekroić na pół. Ściskając je wycisnąć z nich sok. Wlewamy go do garnuszka, dodajemy miąższ, który pozostał. Do tego dodajemy wodę, cukier oraz cynamon. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut (musi zgęstnieć). Wszystko przelewamy przez sitko do słoiczka lub buteleczki. Z miąższu wyciskamy jeszcze to co w nim zostało. Trzymać w lodówce;)

4 komentarze:

  1. Eksperymenty w kuchni zawsze są ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem Ci, że mnie bardzo zachęciłaś. Wygląda bowiem pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)