piątek, 15 sierpnia 2014

Czekoladowy serek homogenizowany;)


Serki homogenizowane to moje ulubione przekąski, ostatnio więc postanowiłam zrobić sama czekoladowy serek homogenizowany;)



Co będziemy potrzebować?
ok.100 g twarogu
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru
2-3 łyżki mleka
2 kostki czekolady

Jak zrobić?
Twaróg, kakao, cukier i mleko włożyć do miski lub dzierży miksera i zblendować na gładką masę. Ilość mleka zależy od rodzaju twarogu i od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać.
Czekoladę zetrzeć i posypać na wierzchu.
Jak spróbujecie nie będziecie chcieli już jeść tych kupnych;)
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Jak byłam mała, to mama często przygotowywała serki, ale raczej z kubeczka :P Fajnie, że można coś takiego zrobić w domowym zaciszu, no i bez konserwantów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł ciekawy i z pewnością musi być smaczny :)
    Ale jedynie dodam, że to co robisz, to kakaowy/czekoladowy twarożek, nie serek homogenizowany :P
    Różnią się metodą produkcji.
    Twaróg wyciągamy z mleka na ciepło i niestety w trakcie produkcji z mleka cały wapń wytrąca się w postaci serwatki, w związku z tym w twarogu go nie ma!
    Serek homogenizowany powstaje wskutek odwirowania mleka, wszystko co "ciężkie" ląduje w serku, w tym wapń. W serkach homogenizowanych jest wapń!
    A to już spora różnica :) (taki na przykład Danonek, to też twarożek, ale z dodatkiem wapnia, stąd się mogą chwalić, że ma go x% więcej niż inne serki (twarogowe)).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wiedzieć! Nie wiedziałam o tym;)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)